Naturalne składniki pokarmowe w zdrowej diecie

Każdy z nas chciałby się zdrowo odżywiać. Nie zawsze mamy na to czas a często nie wiemy nawet jak się do tego zabrać. Najlepiej przygodę ze zdrową dietą rozpocząć u dietetyka. Jest to profesjonalista, który przygotuje dla nas zdrowe i smaczne potrawy, które w pełni pokryją nasze potrzeby żywieniowe a w dodatku wpłyną dodatnio na nasz organizm. Co jednak jeśli nie chcemy korzystać z takiego wsparcia? Warto wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością i tam zakupić produkty, które sami wprowadzimy do naszej diety. Oto niektóre z nich posiadające wartościowe związki odżywcze a także witaminy i minerały.

Quinoa – pseudo zboże

Płatki quinoa inaczej komosa ryżowa wytwarzana przez rośliny niebędące zaliczane do zbóż. Posiada ona jednak bardzo wysoką zawartość białka a także pozbawiona jest glutenu. Występujące w komosie białko jest kompletne czyli posiada aminokwasy takie jak lizyny odpowiadające za wzrost i odnowę tkanek. Jest również bogatym źródłem manganu, wapnia, żelaza oraz fosforu, miedzi i wapnia. Warto również wspomnieć, że nasiona quinoa zawierają więcej tłuszczy niż ziarna zbóż. Są to jednak wartościowe nienasycone tłuszcze z grupy omega-3 takie jak w rybach.

płatki quinoa

Czarnuszka czyli wsparcie systemu immunologicznego

Czarnuszka to niepozorna roślina zawierająca nasionka o bardzo dużej mocy. Posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz antyrakowe. Dzięki różnorodnym kwasom tłuszczowym flawonoidom i fosfolipidom posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Czarnuszka zawiera także cynk, selen, magnez, wapń, potas oraz wiele innych wartościowych związków mineralnych. Poprzez tak bogaty skład stosowana jest w dietach występujących przy różnorodnych schorzeniach.

Amarantus – najstarsza roślina uprawna

Już pierwsi Indianie docenili amarantus jako doskonałą roślinę uprawną. Jej właściwości zdrowotne oraz szerokie zastosowanie w kuchni przetrwało do dziś. Co jednak sprawiło, że ta roślina jest tak cenna? W nasionach amarantusa znajduje się dwa razy więcej błonnika niż w otrębach owsianych. Z tego względu spożywanie produktów zawierających nasiona tej rośliny korzystnie wpływa na pracę jelit. Ponadto nasiona posiadają dużo wapnia oraz żelaza i magnezu. Co ciekawe amarantus ma zastosowanie w walce z miażdżycą, cukrzycą i podwyższonym poziomem cholesterolu, a to wszystko dzięki sporej ilości skwalenu – związku odpowiadającego za zahamowanie starzenia się komórek. W kuchni amarantus występuje w formie mąki, muesli, czy też płatków.

To tylko kilka produktów nazwanych superfoods. Warto samemu rozpocząć poszukiwania naturalnych składników odżywczych które urozmaicą naszą dietę i sprawią, że poczujemy się zdrowsi i silniejsi.

Share